Merhaba anne adayları, bu mesajım hepinize. Son zamanlarda Türkiyede aşırı artan sezeryan oranlarına bakacak olursak sağlık sorunu dışında çok fazla istek üzerine sezeryan doğum gerçekleşiyor. Avrupa ülkelerinde sezeryan oranı %10-20′lerdeyken Türkiye’de bu oran %50yi geçmiş durumda. Sezeryan doğum sağlık sorunu olan anneler için kaçınılmazdır fakat sağlıklı annelerin kolaya kaçmak için seçildiği aşikar. Normal doğum yolu bebeğin psikolojisi ve fiziksel sağlığı için çok daha faydalıdır. Doğum kanalında annenin bakterileriyle karşılaşan bebeğin bağışıklık sistemi daha güçlüdür. Daha az hasta olur. Sezeryan doğumda bebeğiniz daha doğmadan anestezi, epidural, ağrı kesici vs. maruz kalıyor. Ayrıca doğum sonrası ağrılar için içilen onca ilaç süt yoluyla bebeğe geçiyor. Daha ufacık bedeniyle bu kimyasallara maruz kalan bebeğinizin beyin gelişimi olumsuz etkileniyor. Normal doğum anne için de inanılmaz faydalıdır. Sancı çekmek evet insanı biraz yoruyor, ama doğum sonrasında iyileşme süreci çok daha kısa, rahim çabuk iyileşiyor ve süt daha çabuk geliyor. Ben normal doğum istedim hep, hep dua ettim doğal ve müdahalesiz bir doğum olması için, çünkü biliyordum ki Allah bu yolla doğumu yarattıysa bir bildiği vardır. Tevekkül her zaman işe yarar. Doğumdan hiç korkmadım, doğumumu adeta bir seremoni olacak gibi planladım, doğal doğum yaptıran bir doktor buldum. Suni sancı epidural ve diğer müdahaleleri kesinlikle reddettim. Tamamen doğal, sıcak suyun altında duş alarak, eşimin elini tutarak huzur içinde doğum yaptım. Sancı kısmı zor evet ama bebeğiniz için buna değer, ayrıca size zarar veren bir ağrı değil sonuçta sadece sinirsel bir ağrı olduğunu düşünürseniz daha rahat edersiniz. Doğum anı 10 dk sürdü ve ben masadan kalkıp bebeğimi kucağıma aldım ve odama yürüyerek çıktım. Her şey bitmişti, tüm ağrılar bir anda yok olmuştu. Kesik atılmasına izin vermedim, kendim doğurucam dedim ve öyle de oldu. İyileşme süreci diye bir süreç atlatmadım, doğumhaneden çıktığım anda normale dönmüştüm çünkü. Doğumdan korkmayın sevgili anneler, biz çok güçlüyüz, bebeğimize kavuşma anımız çok değerli ve bu anı anestezi anında uyuyarak kaçırmak istemezsiniz.
Doğum yapacak adaylara bazı önerilerim olacak kolay doğum için;
** Bol bol yürüyüş yapın ve temiz hava alın. Hamilelik hastalık değildir, 9 ay hamur gibi yatıp, 9 ay sonra normal doğum yapamazsınız.
** Hiç stres yapmayın, rahat olun, doğumdan korkmayın, siz mutlu bir hamilelik geçirirseniz bebeğiniz mutlu bir bebek olur.
** Sağlıklı beslenin. Paketli gıdalar, hamurişleri gibi sağlıksız beslenmeyin. Bol protein, taze yeşillik ve sebzeler tüketin. Balık ve et yiyin. Salatalarınıza haşlanmış yeşil mercimek ekleyin. Ceviz, incir, zeytinyağı ve zeytin tüketin. Ayçiçek yağı tüketmeyin. İşlenmiş gıdalar (salam sosis) tüketmeyin. Ekmek yemeyin. Dışarıdan çok yemeyin, evde kendiniz pişirin. Sebze meyveleri organik almaya çalışın, olmuyorsa sirke ve karbonatta bekletin.
** Doktorunuza danışıp bol bol yoga yapın. Hem esnekliğinizi artırır hem stresinizi alır.
** 35.haftadan sonra perine masajı yapın. Kesik ve yırtıkları önler. Gereksiz kesi yapılmasına izin vermeyin.
** İyi bir doktor bulun. Yapacağınız en önemli şey bu. Bu yolculukta size eşlik edecek doktor çok önemli. Halden anlayan, hoşgörülü ve sizin tercihlerinize saygı duyacak bir doktor bulursanız doğumunuz çok güzel olur.
** Eşiniz doğumda yanınızda bulunsun çok faydası oluyor.
** Suyunuz gelir gelmez gidip hastaneye yatmayın, sancının gelmesini bekleyin. Suyunuz geldikten sonra sancının başlaması 2 günü bulabilir, bu normaldir. Hastaneye yatarsanız gereksiz yere suni sancı yersiniz. Sancınız varsa da hemen hastaneye yatmayın, doğumun ilerlemesini evde bekleyin. Unutmayın ne kadar müdahalesiz, o kadar mutlu doğum.
** Hamile kalmadan, ya da doğumdan önce “Hypnobirthing Mongan Yöntemi” adlı kitabı mutlaka okuyun. Doğumda nasıl düşünmeniz ve neler yapmanız gerektiğini anlatıyor. Ağrısız da doğum yapılabileceğini size anlatıyor.
** Bebeğinizle konuşun. Ona normal doğumu anlatın, yanınızda olmasını ve size yardımcı olmasını isteyin.
** Hamilelik boyunca bol bol hurma yiyin. Doğuma giderken de artırın.
Sonuç olarak mutlu ve huzurlu olmaya bakın, süreç daha kolay ileriyecektir 🙂